Datca Turkey Holidays
Home   De Villa   Restauratie   Omgeving   Locatie   Video   Beschikbaarheid en prijzen   Nieuw project   Kelim    Gallery   Niewsbrief   Wie zijn wij    Blog   


De Restauratie

Na een lange zoektocht op het schiereiland Datća hebben we eindelijk onze droomplek gevonden. Een ruim honderd jaar oude olijfoliefabriek nabij Mesudiye, met uitzicht over de Egeēsche zee. De olijfoliefabriek ligt direct aan de weg naar het idyllische strandje van Mesudiye (strand ligt op 2 km afstand).

Rond de fabriek ligt een tuin van ruim 800 vierkante meter. In deze tuin staan prachtige oude olijfbomen die in oktober vol hangen met heerlijke olijven.

De olijfoliefabriek is gerestaureerd tot een vakantievilla met behoud van de authentieke details (zoals de olijfoliepers). In de tuin is ook een privezwembad aangelegd. De villa heeft vrij uitzicht op zee en het Griekse eiland Tilos. De villa beschikt over in totaal 6 slaapplaatsen.

Datca Turkije 1

Villaolivio in 2007


Augustus 2007
Na lang onderhandelen met de lokale eigenaren hebben we in augustus 2007 de fabriek aangekocht. Het onderhandelen duurde wat lang omdat de fabriek drie 'hoofd' eigenaren met “deel” eigenaren had. Dit kwam de onderhandelingen niet ten goede. Er was tijdens het proces altijd wel iemand die roet in het eten gooide. Uiteindelijk zijn we er na een langdurig en moeilijk proces toch uitgekomen.


Oktober 2007
Eind oktober zijn we een week in Turkije geweest om onze plannen te delen met onze architect en de aannemer. We hebben in deze week vooral veel puin geruimd omdat de fabriek de afgelopen jaar veel is gebruikt als ezel stal. Al het hout, stro en voer stond er nog.

Na het opruimen hebben we de fabriek eindelijk goed van binnen kunnen bekijken en opmeten. Met de juiste afmetingen zijn we aan het tekenen gegaan met de architect.


November 2007
De architect vraagt met de definitieve tekeningen de vergunningen aan. In de tussentijd werken wij aan de website en oriënteren ons op de verschillende aannemers.

Datca Turkije 2

Uitzicht vanuit de tuin op het griekse eiland Tilos


Januari 2008
De tekeningen van de architect zijn binnen. Geheel volgens verwachting op een paar kleine details na. Zo willen we graag het zwembad op een andere plek. De nodige aanpassingen worden gedaan.


Maart 2008
De aanvraag voor de vergunningen verlopen voorspoedig. Alleen de provincie Mugla moet nog toestemming geven voordat we aan de renovatie van het gebouw mogen beginnen. Onze projectmanager geeft ondertussen het startsein en op 28 maart komt de bulldozer om het terrein op te ruimen en de muur langs de weg uit te graven.


April 2008
Het bouwen van de tuinmuur vordert gestaag. Door een paar forse regenbuien lopen de werkzaamheden vertraging op.


Mei 2008
De muren zijn compleet gerestaureerd en er is een begin gemaakt met het aanleggen van een nieuw dak. Ook de deuren en ramen zijn besteld. De eerste week van Juni gaan we zelf naar Datca om met de projectleider te overleggen over de aanleg van de tuin en de binnenkant van de olijffabriek. Tot dusver verloopt alles volgens schema.

Datca Turkije 3

In discussie met de projectleider


Augustus 2008
In de maanden juni en juli is er hard gewerkt aan het dak en het voegen van de muren. Het dak is goed geēsoleerd tegen de warmte. De muren zijn 50 cm dik en ook het dak is nu goed beschermd.

Datca Turkije 4

Het nieuwe dak

Op dit moment worden de deuren en ramen gemaakt. Het hang en sluitwerk kopen we in Nederland. Zodra het materiaal in Datca aan komt worden de deuren en ramen geplaatst. Het gebouw is dan weer afsluitbaar. Op dit moment zijn we in Nederland bezig met de voorbereidingen voor de betonnen vloer. Het idee is om er hier en daar oude Franse tegels in te leggen. De tegels hebben we hier al gevonden. Nu moeten we ze nog in Turkije zien te krijgen... wordt vervolgd.

Datca Turkije 5

De nieuwe deuren en ramen zijn geplaatst

November 2008
De deuren en ramen zijn gemaakt en geplaatst. Het plan is om zelf in februari naar Turkije te gaan om daar, met de nodige hulp, de keuken, badkamer en veranda af te maken.

Juni 2009
Afgelopen mei zijn wij samen met Harry en Wilma in Datça geweest om te kijken hoe ver de renovatie gevorderd is.

Datca Turkije 6

Harry 's avonds aan de tekentafel, de ideeën verder uitwerken.

We hadden gegalvaniseerde elektriciteit leidingen, zoals je die ook wel eens in cafés in New York ziet, in Amerika besteld. Deze zijn uiteindelijk aangekomen op het moment dat wij zelf in Datça waren.  Harry heeft deze elektriciteit leidingen op de muren bevestigd. De leidingen op de muur zijn erg mooi geworden. De fabriek krijgt hiermee een industriĎle look.  Ook alle leidingen voor de wc's, badkamer en keuken zijn gelegd.

Ondertussen heeft onze aannemer ook alle waterleidingen en de riolering aangelegd. Net voordat wij weer naar Nederland afreisden hebben wij gelukkig ook de veranda en de tweede verdieping op de slaapkamer nog met eigen ogen kunnen zien.

Datca Turkije 7

De veranda is af.

Verder hebben wij deze 10 dagen veel gesproken met de projectleider en hebben wij onze ideeën kunnen over brengen. Dit is namelijk in Turkije het aller moeilijkst. De vraag blijft altijd of hij het begrepen heeft zoals wij het bedoeld hebben. Met onze projectleider hebben we de afspraak gemaakt dat hij regelmatig foto's stuurt.

Het leuke is dat de fabriek steeds meer vorm gaat krijgen.

Inmiddels zijn wij terug in Nederland en is de betonnen vloer gestort zowel in de fabriek als op de veranda. In Nederland (Eemnes) hebben we 100 jaar oude Franse tegeltjes gekocht die per design in de vloer komen. Voorlopig hebben we houten frames in de vloer gelegd waar de tegels in komen. De 85 tegeltjes liggen namelijk nog op onze zolder in Haarlem. Per keer nemen we zoveel mogelijk van deze tegeltjes mee.

Datca Turkije 8

De betonnen vloer van de veranda

Ook hebben we in Nederland twee oude Tsjechische fabriekslampen gekocht. Het was even spannend bij de incheckbalie maar uiteindelijke hebben we ze gewoon als bagage meegekregen in het vliegtuig. De lampen komen boven de keuken te hangen.

Datca Turkije 9

De vloer met de aansluitingen voor de keuken

In principe worden vanaf nu tot augustus een aantal werkzaamheden uitgevoerd:
- De muur voor het zwembad;
- Het zwembad;
- De tuin;
- Septic tank (voor de riolering);

In september gaan we weer naar Turkije om de laatste hand te leggen aan de Fabriek. Dan worden de keuken, wc's, badkamers en de buitenkeuken geplaatst.

Tenslotte kan het leuke werk namelijk de styling beginnen. Dit betekent dat in mei 2010 onze deuren dan ook echt open gaan.

Onze website wordt steeds beter gevonden. Inmiddels hebben we al veel reserveringen.


Augustus 2009
Het zwembad is gestort, de veranda is af en ook de verdieping in de slaapkamer is gemaakt. De eerste spullen voor de inrichting (lampen etc.) liggen inmiddels ook al in de toekomstige villa. Nu zijn we plannen aan het maken voor de keuken en badkamers, welke in november geplaatst zullen worden.

zwembad


Maart 2010
We hebben besloten om het interieur in Nederland door onze oom te laten maken. Dit heeft als voordeel dat het resultaat precies zo is zoals wij willen. Nadeel is natuurlijk om alles in Turkije te krijgen. Transport is kostbaar en importeren blijkt lastig. Maar niets is onmogelijk. Eind maart was alles af en kon het worden opgehaald door de transporteur.

datca reis
Isa in de vrachtwagen, Maart 2010


April 2010
De vrachtwagen is aangekomen! Gelijk na aankomst hebben mijn oom en ik het vliegtuig genomen en hebben we de bouwpakketten in elkaar gezet. Keuken, badkamers en slaapkamers zijn nu af!

datca villa keuken
Harry is de keuken aan het maken


Mei 2010
De finishing touch. In mei zijn we eerst een week in Ankara geweest. Daar hebben we bedden, televisie, koelkast etc gekocht. Na een week zijn we naar Datca gegaan en hebben ons op de tuin gestort (beplanten etc). In de loop van de eerste weken zijn alle door ons gekochte spullen geleverd.

We komen er ook achter dat het moeilijk is om afspraken te maken met bedrijven. Veel tijd is gaan zitten in het nabellen van diverse bedrijven die hun afspraken niet nakomen. Maar na 4 weken hard werken is het meeste af. Alleen het zwembad functioneert nog niet.

datca villa tuin
Bijna klaar!


Juni 2010
De eerste gasten zijn aangekomen. Het zwembad is gelukkig ook klaar en in gebruik. In het begin zijn er wat problemen geweest met het water. Soms was er geen water beschikbaar in het dorpje. We hebben dit opgevangen door een reserve tank aan te schaffen. Een buffer voor als het water is afgesloten. We vragen onze gasten regelmatig om feedback zodat we hier gelijk naar kunnen handelen.

datca villa pool zwembad
The finishing touch

Na een paar jaar werken is de renovatie dan helemaal klaar. We kunnen terugkijken op een zeer succesvol project. We zijn niet tegen onoverkomelijke problemen opgelopen en het eindresultaat is precies zoals we hoopten!

Wij genieten enorm van het huis en hopen dat onze gasten net zo genieten als wij!

Ebru & Jeroen                               Sitemap    Mansion    Facebook    Weerbericht    Links    Klanten over Villaolivio    Foto's van bezoekers