Datca Turkey Holidays
Home   De Villa   Restauratie   Omgeving   Locatie   Video   Beschikbaarheid en prijzen   Nieuw project   Kelim    Gallery   Niewsbrief   Wie zijn wij    Blog   


De omgeving van Villa Olivio

Op ongeveer 65 kilometer afstand van de badplaats Marmaris, ligt het rustige vissersdorpje Datca dat ongeveer 8000 inwoners telt. Datca ligt op een schiereiland en is omgeven door natuur. De ligging is uniek: Ten noorden van het schiereiland bevindt zich de Ege•sche Zee en ten Zuiden van het eiland bevindt zich de Middellandse Zee. Vanaf het schiereiland is er een panoramisch uitzicht op de Griekse eilanden Kos, Simi en Rhodos. Doordat Datca net even wat verder van de luchthaven ligt dan andere plaatsen als Marmaris, is het nog niet bekend bij de toeristen. Datca is dan ook niet terug te vinden in de bekende vakantiebrochures. Hierdoor kan men in Datca nog genieten van het "authentieke" Turkije.

Datca windmill

Een oude windmolen in Datca

Het vissersdorpje staat bekend om het hoge zuurstofgehalte in de lucht en de lage luchtvochtigheid. Door de altijd aanwezige koele bries, is het er ook in de heetste zomermaanden heerlijk vertoeven. In het plaatsje zijn voldoende restaurantjes waar je heerlijk en goedkoop kan genieten van de uitgebreide Turkse keuken. De zee en de kustlijn zijn overweldigend mooi. In het plaatsje bevindt zich een zandstrand en er zijn ook voldoende stille baaitjes te vinden waar je heerlijk kunt snorkelen.

Eski Datca

Op vier km van Datca bevindt zich "Eski Datca" oftewel "Oud Datca". Op deze plek was ooit het oude centrum van Datca. Als je hier rondwandelt, heb je echt het idee dat de tijd eeuwen geleden is gestopt. Als je door de smalle steegjes loopt, kan je genieten van de oude architectuur van de woningen die nog overal intact is gebleven.

Datca Eski Datca

Eski Datca

Knidos (Cnidos)

Op de uiterste punt van het schiereiland liggen de ruïnes van de Dorische havenstad Knidos. In de Oudheid moesten schepen hier vaak wachten op een geschikte windrichting, zodat de kleine haven bijna altijd vol lag. Ook het schip dat de apostel Paulus vanuit Palestina naar Rome bracht moest hier noodgedwongen enige tijd voor anker. Van de rond 500 v. Chr. gestichte plaats herken je nog de (zuidelijke) handelshaven en de ten noorden daarvan gelegen Triremenhaven, met aanlegplaatsen voor oorlogsschepen. Verder zijn delen van een marktplein, een necropolis, een stadsmuur en twee theaters bewaard gebleven. Evenals de fundamenten van een ronde tempel, waarin het beeld van de Aphrodite van Knidos stond opgesteld, dat bezoekers uit het hele Romeinse Rijk aantrok.

Knidos cnidus

Knidos

Knidos is vanuit Datca te bereiken over een 40 km lange weg. De excursie kan eenvoudiger worden gemaakt met de boot. In de morgen vertrekt die vanuit Datca om daar aan het eind van de middag weer terug te keren.

Elk seizoen heeft zijn eigen diversiteit en schoonheid aan bloemen en planten. De maanden maart en april zijn het allermooist. Hele bergwanden zijn gekleurd door de wilde margrieten en klaprozen.

Excursies vanuit Datca

Vanuit Datca zijn verschillende excursies mogelijk:

  • Een bezoek aan één van de Griekse eilanden Kos, Simi of Rhodos. Vanuit de stad Datca kunnen deze eilanden bezocht worden.
  • Een dagtocht naar de Turkse badplaats Bodrum (in de zomer gaat dagelijks de veerboot).
  • Een dagtocht naar de Turkse badplaats Marmaris.
  • Een bezoek aan Knidos, waar je overblijfselen van een oude Romeinse stad vindt.
  • Een boottocht langs de prachtige kust van het schiereiland.
  • Een bezoek aan "Eski Datca" oftewel "Oud Datca".
  • Een bezoek aan het oude Kaunos met haar rotsachtige graftomben en het schildpaddeneiland bij Dalyan.
  • Een bezoek aan het oude Kaunos met haar rotsachtige graftomben en het schildpaddeneiland bij Dalyan.

Tevens zijn er vele watersportmogelijkheden zoals zeilen, surfen, en waterfietsen.

In de directe omgeving van Villa Olivio zijn veel leuke en interessante dingen te ondernemen. Allereerst zijn daar natuurlijk de prachtige zandstrandjes. Op onderstaande foto zie je Hayitbuku, het ŇhaventjeÓ op 1.5 kilometer van de villa. Deze plek wordt vaak aangedaan door mensen die zeilen in deze omgeving. Aan de steiger liggen dan ook dagelijks zeilboten uit verschillende landen. Hayitbuku heeft een klein gezellig zandstrandje. Er zijn diverse eetgelegenheden en de sfeer is uitermate gemoedelijk en authentiek Turks.

Datca hayitbuku

Hayitbuku

Op 3 kilometer van de villa ligt het authentieke Turkse dorpje Avlana. Het dorp bestaat uit naar schatting 40 huisjes met in het midden een olijfoliefabriek. Je waant je hier terug in de tijd. Haast kennen ze hier niet. Het dorpje is zeker een bezoek waard.

Via een prachtige kustweg, waar je mooie kleine baaien tegenkomt en de Griekse eilanden ziet liggen, rijd je naar Yakakoy. Een dorp dat op de doorgaande route ligt naar Knidos. In Yakakoy ligt aan de weg Yakamengen. Een opgeknapte olijfoliefabriek dat nu een caf´ is. De lunch is hier heerlijk.

Video over de omgeving

Klimaat Datca

Het klimaat in Datca is bijzonder aangenaam. Zowel in de zomer als in de winter. Een frisse wind zorgt voor afkoeling. De lucht staat bekend als zuiver en dus zeer gezond.

Voor het actuele weer in Datca klik hier:
                               Sitemap    Mansion    Facebook    Weerbericht    Links    Klanten over Villaolivio    Foto's van bezoekers