Patchwork vloerkleden uit Turkije

Veel oude Turkse vloerkleden zijn op dit moment enorm populair in onze westerse interieurs. De vloerkleden ondergaan dan wel eerst een behandeling om ze een stoere vintage uitstraling te geven.

Als eerste worden de vloerkleden ontdaan van hun hoge pool door ze te scheren. Vervolgens worden ze gebleekt om de klassieke (meeste rode) kleur er uit te halen. Hierna gaan ze in een verfbad en krijgen ze een moderne kleur.

Veel kleden zijn echter niet meer te repareren, toch ondergaan deze dezelfde behandelmethode. Immers grote delen kunnen gebruikt worden als  patchwork vloerkleed.

Bij een patchwork vloerkleed worden de losse stukken weer tot een geheel gemaakt. In eerste instantie wordt het kleed als een puzzel op de grond uitgelegd.

patchwork vloerkleed

Patchwork vloerkleed wordt als een puzzel op de vloer uitgelegd

 

Nadat het patchwork vloerkleed oogt als een geheel wordt het aan elkaar gemaakt. Dit gebeurt met de hand en een grove steek. Voor de stevigheid krijgt het kleed een onderkleed van katoen.

patchwork vloerkleed

Patchwork vloerkleed met onderkleed van katoen

Nadat het kleed klaar is in Turkije gaat het op transport naar Nederland. Klaar om aan zijn tweede leven te beginnen maar nu in het westen i.p.v. het oosten.

patchwork kleed

patchwork kleed

 

 

Klassieke Turkse vloerkleden krijgen een tweede leven; Nu een vintage vloerkleed in een modern interieur.

Klassieke Turkse vloerkleden zijn tegenwoordig helemaal trendy in Nederland. Het gaat dan niet om de kleden zoals ze in oorspronkelijke staat waren. De kleden worden bewerkt om ze een stoere uitstraling te geven.

Allereerst worden de klassieke kleden geschoren, de hoge pool wordt verwijdert. Hierna ondergaan ze een bleek bad om de kleur eruit te halen. Niet alle kleur verdwijnt. Na het bleken krijgen de kleden een verfbad.

Ze krijgen een nieuwe trendy kleur; aqua, groen, roze etc. Omdat elk kleed een andere basiskleur heeft komt elk kleed anders uit het verfbad. Je zal dan ook nooit twee dezelfde vloerkleden vinden.

Na het verfbad, worden de vloerkleden te drogen gelegd in de felle zon. Op deze manier krijgen ze echte vintage uitstraling.

De vintage vloerkleden zijn 30 tot 80 jaar oud en eigenlijk afgeschreven, maar op deze manier krijgen ze een tweede leven en kunnen wij er dagelijks van genieten in ons moderne interieur.

vintage vloerkleden

vintage vloerkleden hangen te drogen in de Turkse zon

In de webshop van www.rozenkelim.nl zijn deze vintage vloerkleden uit Turkije te vinden.

 

 

Villaolivio, van oude olijfoliefabriek tot luxe vakantiehuis met privezwembad

In 2006 kochten we een oude olijfoliefabriek in het dorpje Mesudiye op het schiereiland Datca, Turkije. De onderhandeling met de eigenaren verliepen in eerste instantie moeilijk, maar uiteindelijk zijn we eruit gekomen.

De olijfoliefabriek op Datca

De olijfoliefabriek op Datca

Na een grondige renovering konden we de eerste gasten ontvangen in 2009. In de gallery op www.villaolivio.com zijn foto’s te vinden van de verbouwing.

vakantievilla datca

vakantievilla datca

Villaolivio ligt in het dorpje Mezgit, in de gemeente Mesudiye. Vanuit de tuin van villaolivio heb jee prachtig uitzicht over zee en zie je het Griekse eiland Tilos goed liggen. Bij helder weer is Rhodos ook zichtbaar.

 

 

 

De Leeuw van Knidos, Datca

Op het uiterste puntje van Datca ligt de historische stad Knidos.Van oudsher een belangrijke havenstad. Nu een mooie opgraving die nog tamelijk onbekend is. Het is zeker de moeite waard om deze plek een bezoek te brengen als u Datca bezoekt.

Eeuwen geleden stond er een mooie leeuw bij de ingang van de haven. Helaas is de leeuw meegenomen op een schip en vervoerd naar Engeland.

Leeuw Knidos

De leeuw van Knidos toen deze werd meegenomen

 

Tegenwoordig staat de leeuw in een Brits museum.Er worden pogingen gedaan om de leeuw weer terug op zijn plek te krijgen, helaas tot nu toe zonder resultaat.

Knidos Lion in British Museum

Knidos Lion in British Museum

 

Datca, Het schiereiland in Turkije tussen Bodrum en Marmaris

Datca is een schiereiland wat ligt tussen Marmaris en Bodrum. Het smalle eiland loopt 80km de zee in. Op het einde ligt het omgeven door de Griekse eilanden; Symi, Kos en Tilos.

Datca

Datca, het schiereiland tussen Marmaris en Bodrum.

Tot voor kort was Datca stad alleen bereikbaar via een smalle bergweg. Toeristen kwamen dan ook niet of nauwelijks in deze omgeving. Tegenwoordig is er een goede brede weg aangelegd maar gelukkig kom je hier geen massatoerisme tegen.

In het verleden kwamen er veel grieken op het schiereiland. De negen dorpen hebben dan ook nog steeds Griekse namen.